neděle 27. prosince 2009

Moravská vína

Řeknu vám to takhle! Nejsem žádný specialista na vína, ale dle mého gusta jsou vína z Moravy stejně to nejlepší na světě! Letošní rok jsem si udělala názor na vlastní chuť a zjistila, že mám raději bílé než červené a po vyzkoušení opravdu dosti různých druhů vín jsem dospěla k těmto třem favoritům, kteří lahodí mému jazýčku. Podotýkám, miluju víno sladké, takže žádná suchá vína se mezi nimi neobjeví. Vysoké procento zbytkového cukru a co nejméně kyselinky, aby chuť pěkně hladila, nikoli štípala do jazyku, neboť mi to pak připomíná víno šumivé a já prostě šampus ne-e.

Moje první unešení bylo někdy na jaře, když jsem na Slezskoostravkém hradě ve vinotéce koupila Muškát moravský 2008 - pozdní sběr, polosladké. Moje díky patří panu vinaři Moravčíkovi z Horních Věstonic. Opravdová lahůdka!!! A rozhodně nepřekonatelné víno, které jsem letos zkusila. Chystáme se příští prázdniny Horní Věstonice navštívit, tak možná si něco přivezeme.
Moje zlatá medaile.
V létě jsme s manželem během dovolené v Dolních Dunajovicích dostali tip od pana Bařiny na víno z jeho sklípku. Bylo to Rulandské šedé 2008 - výběr z hroznů, polosladké. Přesně se trefil do našeho gusta. Takže tento skvost rovněž moc doporučuji. Na obrázku je sice jiná láhev, ale informace jsou jasné. Mňam. Poděkování patří ZD Sedlec u Mikulova. Příští rok se tam chystáme znovu, tak to vezmeme domů asi celý karton. :o)
Moje stříbrná medaile.
Mým třetím letošním vínovým potěšením se stala láhev Chardonnay 2006 - výběr z bobulí, sladké. Dostala se ke mně díky vánoční akci sklípku u nově otevřené restaurace Dittrich v Ostravě. Nabízejí tam vína z vinařství Josefa Dufka, Svatobořice - Mistřín. Koupili jsme celkem láhve tři, ale tato rozhodně vede. Moje bronzová medaile.
A co pijete vy?

Žádné komentáře: